Paratoner Fiyatı Ne Kadar?

Yağışlı havalarda sıklıkla görülen şimşek ve yıldırım bulutlardan toprağa bir elektrik boşalması olayıdır. Bir doğal afet olarak görülen yıldırım çarpması daha çok açık alanalar da görülen bir olaydır. Yıldırım genellikle açık alanlara düşmez. Yüksek binalara yıldırım düşme olayı daha sık rastlanır.

Çok tehlikeli bir doğa olayı olan yıldırım düşmesi, insan sağlığını tehdit eden bir olaydır. Ciddi yanıklara ve sakat kalmalara neden olur. Hatta çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Yıldırım çarpmasının ciddi sonuçlarından dolayı bazı binalara paratoner taktırma zorunluluğu vardır. Özel mülk ve binalarda paratoner taktırmak tamamen size ait bir seçenektir. Çok yağışlı bir bölgede yaşamak paratoner takma zorunluluğu ihtiva eden bir seçenektir.

Paratoner Nedir?

Paratoner, Fransızca kökenli bir kelimedir. İlk olarak 1760 yılında Benjamin Franklin tarafından icat edilmiştir. Daha sonra teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha dayanıklı üretilmeye başlamıştır. Paratoner, binalara yıldırım düşmesini engelleyen bir alettir. Halk arasında yıldırımsavar olarak bilinir. Paratoner, bulutlarda ve havada bulunan elektrik yükünü toprağa aktaran bir alettir.

Ülkemizde yağışın bolca olduğu Karadeniz bölgesinde her yıl yüzlerce kişi yıldırım çarpması sonucu hayatını kaybetmektedir. Yaşanan bu doğa olayı paratoner fiyatı ne kadar sorusunu akıllara getirmiştir ve insanları bir araştırmaya yönlendirmiştir. Paratoner üreten firmalara ve paratonerlerin kalitesine göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. Her firmanın ürettiği paratoner kalitesi aynı değildir. Ayrıyeten kapasitesi de paratonerin fiyatını belirler.

Paratoner Fiyatı Ne Kadar?

Paratoner Nasıl Yapılır?

Paratoner sivri uçlu metal çubuk, iletken tel ve levhadan yapılır. Sivri uçlar binaların en tepesine yerleştirilir ve iletken tel ise toprağa gömülür. Binaların en tepesinde bulunan sivri uçlar tüm elektrik yükünü toplayarak direk toprağa aktarır ve yangın çıkmasını önler. Paratoner fiyatı uygun olarak seçilmemeli aksine daha kaliteli malzeme kullanılan paratonerler tercih edilmelidir.

Paratoner Nasıl Çalışır?

Paratonerler hakkında yanlış bir inanış vardır. Bu inanış paratonerler, yıldırımı üzerine çeker ve bu sayede yıldırım düşmesi engellenir. Bu yanlış bir inanış olduğu gibi paratonerlerin yapılma maksadıyla örtüşmeyen bir kanıdır. Sanılanın aksine paratonerler, yıldırımı üzerine çekmez. Bulutlardan gelen yoğun elektrik akımını iletken tel sayesinde güvenli bir şekilde toprağa aktarır. İletken tellerin enerji taşıma kapasitesi çok yüksek olduğu için yüksek enerji akışlarında herhangi bir sorun çıkarmazlar. Paratoner fiyatı, üretici firmaya göre değişir. Uygun fiyata bulabileceğiniz gibi daha yüksek fiyatlara da bulmanız mümkündür.

Paratoner Fiyatı Ne Kadar?

Paratoner Kaç Çeşittir?

Piyasada birçok paratoner üreten firma vardır. Faraday kafesi, Franklin çubuğu, Radyoaktif paratoner ve Aktif paratonerdir. Dünya genelinde sıklıkla kullanılan Aktif paratonerlerdir. Radyoaktif paratonerlerin ucu Radyum elementiyle kaplanır ve radyum aşırı derecede radyasyon yayan bir elementtir. Radyoaktif paratonerler insan sağlığına zararlı olduğu için tüm dünyada yasaklanmıştır. Radyoaktif paratonerlerin yasaklanması ile birlikte aktif paratonerler daha sık kullanılmaya başlanmıştır. Piyasada birçok paratoner markası vardır ve hepsinin kalitesi birbirinden faklıdır. Sağlam ve dayanıklı bir koruma istiyorsanız kaliteli bir paratoner tercih etmelisiniz.

Montajı nasıl yapılır

Eğer paratoner taktırmak istiyorsanız üretici firma ile iletişime geçmeniz gerekir. Paratonerler, binaların en tepe noktasından 1.5 metre daha yükseğe monte edilir. İletken tel olarak daha çok bakır tel kullanılır. Bütün bağlantılar toprağın altına depolanır. Çatıya paratoner taktırmak istediğinizde telsiz ve televizyon antenleri mutlaka paratonere bağlanmalıdır. Toprağın altında kalan kısımlar mutlaka ziftlenmelidir. Paratoner fiyatı takılacak binanın ölçüsü ve paratonerin fiyatı ile doğru orantılıdır. Bina veya iş yerine takılacak tüm paratonerler paratoner yönetmeliği esasına göre takılmalıdır.

 

Paratonerler hakkında genel bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz ; https://www.topraklamaolcumu.net/paratoner-nedir-ne-ise-yarar/

Bir önceki yazımız olan Topraklama Barası başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

İçindekiler

] }