Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusu
Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumluluğu Yönetmeliğinde görev, yetki ve çalışma yöntemlerinin belirlendiği EMO’nun yüksek gerilim işletme sorumluluğu belgesine sahip ve
Elektrik serbest mühendis müşavir / SMM yetki belgesine buluna elektrik mühendisleri trafo işletmenliği yapabilir.
Piyasada trafo işletme sorumlusu olarak bilinir, işletmenizde mali müşavir nasıl zorunlu ise yüksek gerilim abonesi ve trafolu müşteri iseniz Elektrik Mühendisi trafoyu üzerine kaydettirmelidir. Elektrik mühendisi maaşlı/sigortalı çalışanınız ise ve elektrik mühendisleri odasından yüksek gerilim işletme sorumluluğu belgesi
varsa trafoyu üzerine alabilir. Elektrik mühendisi çalışanınız yoksa; SMM belgesine sahip elektrik mühendisinden bu hizmeti alabilirsiniz.
Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu ne iş yapar;
Trafolu müşterilerde, tesisin kesintisiz çalışması için yüksek gerilim kontrol, arıza, bakım faaliyetlerini yürütür, arıza durumunda sadece yüksek gerilim işletmeni manevra yapar. Elektrik sistemindeki sorunları, kesintileri elektrik dağıtan kurumla yazışma, görüşme yapar.
1000 volt üzeri gerilimlere yüksek gerilim denir. Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’nde “Etkin değeri 1000 volt’un üstünde olan faz-faz arası gerilim seviyesi” olarak açıklanmıştır.
Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusu görevleri;
- İlk olarak tesis yönetimi ile trafo sorumlusu arasında EMo’nun hazır sözleşmesi imzalanır.
- İlk denetimde genel bakımı, durumu, kesici, trafo yükü, ısısı, yağ oranı, termal kamera ile buşingler, kablo başlıkları, akım ve gerilim trafoları kontrol edilir. Bu çok önemlidir arıza riskini minumize eder.
- İş güvenliği ekipmanlarına bakılır, ıstaka, yüksek gerilim kontrol kalemi, sehpa, yüksek gerilim eldiveni, manevra talimatları kontrol edilir. eksikler varsa işletme yönetimine rapor edilir.
- İşletmede manevra belgesine sahip biri varsa, gerekli eğitimleri verir, koordineli çalışır.
- Manevracı sadece işletme sorumlusunun talimatları ile manevra yapar.
- Tesiste manevracı yoksa, kesiciye ve trafo odasına işletme sorumlusu olmadan kimse giremez ve herhangi bir müdahalede bulunamaz.
Trafo Müşavirliği sıkça karşımıza çıkan sorular;
Soru 1: Maaşlı çalıştığım kurumda bakım mühendisiyim, trafoyu üzerime kaydettirebilir miyim ?
Cevap 1: Tam zamanlı sigortalı çalışıyorsanız, sadece çalıştığınız kuruma yüksek gerilim sorumlusu olabilirsiniz.
Soru 2 : Tam zamanlı sigortalı çalıştığım kurum holding çeşitli illerde fazla sayıda fabrikası/işletmesi var, diğer illerdeki işletmelerin trafo işletmenliğini yapabilir miyim?
Cevap 2: Elektrik mühendisleri odası Ankara genel merkeze dilekçe ile müracaat ediyorsunuz, kurul değerlendiriyor. Genelde onay çıkıyor ve trafo sorumluluğu yapabiliyorsunuz.
Soru 3 : Maaşlı çalıştığım kurumun bakım/üretim mühendisiyim, trafo işletmenliğini de bana yaptırıyorlar, ilave ücret alabilir miyim?
Cevap 3: Çalıştığınız kurumla anlaşmanıza bağlıdır, ama mantık olarak ikisi de ayrı işlerdir.
Soru 4 : Fabrikamızda / İşletmemizde trafo var ama yüksek gerilim işletme sorumlusu yok. Ceza yaptırımı nedir?
Cevap 4 : Parasal olarak cezası yoktur. Elektrik faturasını kesen kurum özel ise durumla ilgilenmez, Elektrik şebekesi arıza bakım onarım (Ayedaş, Bedaş, Sedaş,…. Vs) sizin elektriğinizi kesebilir. Çalışma bakanlığı ve iş güvenliği denetimlerinde trafo bakımı belgeleri ve trafo müşaviri belgeleri istenmektedir. Bunlar eksikse denetmenin işletmeyi kapatma yetkisi bulunmaktadır.
İletişime geçebileceğiniz sosyal medya hesabımız;
Bir önceki yazımız olan Trafo Bakımı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İçindekiler