Topraklama Barası

Tüm tesislerde ve yüksek binalarda can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için topraklama işlemleri yapılması gereken temel unsurlardandır. Yapılacak olan topraklama işlemleri için iş yerlerinde kullanılan tüm elektronik cihazların daha güvenli çalışması sağlanırken, insan sağlığı da korunmuş olmaktadır. Topraklama barası birden fazla topraklama iletkenlerinin birbirine bağlanmasını sağlayan aparattır. Büyük tesislerde eş potansiyel topraklama baras kullanılarak gerilim dengelenmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Yapılacak olan iyi bir topraklama işlemleri tesiste oluşacak olan elektrik gerilimini dengeleyerek azaltacak ve yıldırım düşmesi gibi durumların önlenmesini sağlayacaktır.

Topraklama Direnci

Binalara yapılan topraklama barası yıldırımdan korunmak için yapılmakta ve dışarıdan gelen tüm enerjinin yakalanarak toprağa iletilmesi sağlanarak can ve mala zarar vermesi önlenmektedir. Topraklama dirençlerinin ölçümlerinin yapılması IEC 62305 standartlarına göre yapılmakta ve bu standarda uyulması oldukça önemli görülmektedir. Bina durumuna göre topraklama iletken sayılarının ve direnç değerlerinin ideal ölçümlerde olması gerekir. Eş potansiyel topraklama barası kullanılarak güvenlik düzeyi artırılabilmektedir.

Topraklama Barası

Direnç Değerleri

Topraklama direnç ölçümü yapılarak, dış yıldırım olaylarından korunmak ve elektrik gerilimlerinin giderilmesi için direnç değerlerinin ayarlanması gerekir. Topraklama direnç değerleri belirlenen standartlara göre 10 ohm değeri altında olması uygun görülmektedir. Oluşabilecek yoğun gerilim oluşumları düşünülerek direnç değerlerinin 5 ohm üzerinde olması ve 5 ohm altına düşmeyecek şekilde hesaplanması önemlidir. Sağlıkla işlemler için standartlar da belirlenen ürünlerin kullanılması gerekir. Tüm elektrik panolarında topraklama barası bulunmalıdır. Tüm topraklama iletkenleri bara üzerinde birleştirilir ve toprakla irtibatlandırılır.

Topralama Barası Nedir?

Topraklama barası nedir? Topraklama barası topraklama birleştirme iletkeni olarak tanımlanmaktadır. Birden fazla panoda kullanılan topraklama iletkenlerinin bir aparatta birleştirilmesine bara denilmektedir. Baralar panolara direk olarak bağlanmalıdır. Çeşitli izoleli panoların gövdelerine yapılacak topraklama sisteminde, pano gövdesine iletkenlik sağlayacak şekilde topraklama bağlanmalıdır.

Topraklama Direncini Azaltma

Topraklama direncinin azaltılması, gerilimi daha az hissetmeye ve cihazların daha sağlıklı çalışmasına neden olacaktır. Bunun için, bağlantı bölümlerinde oluşabilecek çeşitli korozyonların önlenmesi gerekir. Bağlantı yerlerinde oluşan çeşitli deforme durumlarını gidermeli ve bağlantıları sağlam yapmalısınız. Topraklama direncini azaltmak için daha büyük elektrotlar kullanarak topraklama yapabilirsiniz. Çeşitli kimyasallar kullanarak topraklama dirençlerini düşürebilirsiniz. Kullanılacak iletkenlerin belirlenen standartlara uygun ölçülerde kullanılması ve ürünlerin kaliteli olması daha iyi verim alınmasını sağlayacak, tesisteki mal ve can güvenliğini üst seviyeye çıkartacaktır.

Topraklama Barası

İşletmelerde Topraklama

Birçok işlerimizin yapılabilmesi için elektrik enerjisine ihtiyaç duyarız. Elektrik enerjisini kullanırken çeşitli yalıtım veya yıpranma durumları nedeniyle elektrik kaçakları oluşabilecek ve insan sağlığı ile cihazların çalışması tehlikeye girebilecektir. Bu olaya elektrik çarpması denilmektedir.

Yapılacak iyi bir topraklama sistemi sayesinde cihazların metal aksamları üzerinde biriken elektrik gerilimleri toprağa iletilerek boşaltma işlemi yapılacaktır. Bu hem cihazınızın çalışmasını rahatlatacak hem de sizlerin sağlığını koruyacaktır. Elektrik aksamlarında yaşanabilecek tüm olumsuzlukların giderilebilmesi için en iyi yöntem topraklama yöntemidir. Topraklama kısaca, elektrikli araçların metal kısımlarının bir iletken aracılığı ile toprak ile birleştirilmesi işlemidir.

Topraklama Türleri

Topraklama işlemleri amacına göre üç farklı grupta yapılmaktadır. Bunlar, koruma topraklaması, işletme topraklaması ve fonksiyon topraklamasıdır. Koruma topraklaması, elektrikle çalışan araçların metal kısımlarının toprak ile irtibatlandırılması ve insanların dokunma ile oluşabilecek gerilimlerin giderilmesi içindir.

Nötr topraklama ya da işletme topraklaması, işletmenin tüm elektrik sisteminin topraklanmasıdır ve tüm tesisatın topraklanması olarak görülmektedir. Fonksiyon topraklaması ise işletmelerin yıldırım olaylarına karşı topraklanması, raylı sistemlerin topraklanması ve işletmelerini iletişimi sistemlerinin topraklanması olarak görülmektedir. Tüm topraklama işlemleri için kaliteli baralar kullanmalısınız.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Direnci Kaç Olmalı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

] }