Kompanzasyon Ceza Hesaplama Programı

Elektrik enerjisi hayatın her aşamasında kullanılmakta ve hayatı kolaylaştıran en önemli unsurlardan birisidir. Sanayi işletmeleri için ise bir zorunluluk ve en büyük ihtiyaçtır. Özellikle sanayi kuruluşlarında elektrik enerjisinin kullanılmasında ve bu enerjinin üretilmesinden önemli olan faktörler şunlardır. Enerjinin kalitesi, yeterliliği, sürekliliği ve hesaplı oluşudur.

Ülkemizde elektrik enerji üretim sistemlerinden kaynaklı olarak her alanda elektrik enerjisi pahalı olarak kullanılmaktadır. Elektrik enerjisinde istenilen kalitenin yakalanabilmesi için bazı sistemlerin geliştirilmesi gerekir. Bu sistemler arasında reaktif güç kompanzasyon sistemi geliştirilmektedir. İşletmelerde enerji verimliliği için kompanzasyon ceza hesaplama işlemleri yapılarak ihtiyaç duyulan sistemler ve ayarlar belirlenir. Kompanzasyon ceza hesaplama programı sayesinde günlük tüketim oranlarına göre hesaplamalar yapılır.

Kompanzasyon Çeşitleri Nelerdir?

Kompanzasyon Nedir?

En ideal kullanımlarda sisteme gelen voltaj ile faz arasında fark olmamalıdır. Elektrik enerjisi kullanımlarında akım sinyali ile voltaj sinyaline göre en fazla artı eksi oranda 90 derece faz kayması olur. Bu kaymayı düzelterek değeri sıfıra yakın bir oranda tutma işlemine kompanzasyon denilmektedir. İşletmeler için kompanzasyon ceza hesaplama işlemleri ile sistem gereksinimleri ortaya çıkmaktadır. Her yıl, kompanzasyon ceza oranları belirlemesi yapılmaktadır.

Çeşitli kompanzasyon ceza hesapla programı uygulamaları ile bu hesaplamalar kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Kompanzasyon genel olarak, elektrik bobini gibi sistemler üzerinde mıknatıslanma etkisi oluşturur ve elektrik enerjisini farklı bir enerjiye çevirmeye çalışır, bu aşamada faz akımının geri kayması ile endükratif reaktif güç oluşur, bu gücü dengeleme, fazla faz akımını olması gerektiği konumda tutma işlemlerine kompanzasyon denilmektedir.

Kompanzasyon Neden Gereklidir?

Elektrik enerjisi üretim tesisinden, tüm tüketicilere en az kayıp ile ulaştırılmalıdır. En küçük kullanıcı olarak evlerde bile elektronik cihazların artması ile insanlar elektriği en verimli ve ucuz kullanmanın yollarını aramaktadır. Kompanzasyon sistemleri ile enerji ihtiyacı fazla olan yerlerde verimliliğe sağlamak daha az enerji ile daha fazla iş yapabilmek hedeflenmektedir.

Özellikle işletmelerde daha fazla enerji kullanılmasına neden olan ve enerji kaybının çok olmasına neden olan sistemler için dengeleme yaparak enerji kayıplarının en aza indirilmesi için kompazasyon sistemleri büyük bir gereksinimdir. Kompanzasyon ceza hesaplama yöntemleri ile sistemin nerelere kurulacağı hesaplanacaktır.

Kompanzasyon Çeşitleri Nelerdir?

Kompanzasyon Olmazsa Ne Olur?

Sanayi sektöründe reaktif enerji gücü dengelenemez ve kontrol edilemezse yani kompanzasyon yapılamazsa;

  • Elektrik şebekelerinde güç kaybı ortaya çıkar.
  • Hem üretim hem dağıtım sisteminin kapasitesi azalmış olur.
  • Gerilim düşmesi yaşanır ve iş verimliliği azalır.

Bunlar gibi genel nedenlerden dolayı, verimli enerji kullanılabilmesi için kompanzasyon ceza hesaplama programı ile hesaplamalar yapılarak sistemin en verimli şekilde kurulması gereklidir.

Kompanzasyon Zorunlu mu?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararı ile işletmelere kompanzasyon sisteminin kurulması zorunlu hale getirilmiştir. Kullanılan reaktif enerjinin kompanzasyon sistemleri ile kompanze edilmesi, enerji taşınmasının kapasitesini artırmış, oluşabilecek israflar önlenmiş olacak, hem bireysel hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır. Belirlenen şartları taşıyan tüm işletmeler için kompanzasyon panosu ve sisteminin kurulması zorunlu olmaktadır. Belirlenen oranlara göre yapılacak hesaplamalar ile işletmelerin daha ucuz enerji kullanmaları sağlanmaktadır.

Reaktif Enerji

Reaktif enerji tarifesi kullanım alanlarına göre ayarlanmaktadır. Evler için tek faz beslemeli aboneler için, 9kwh kadar olan ve kullanılacak enerji satış tarifelerinde reaktif enerji bedeli belirtilmeyenlere bu tarife uygulanmamaktadır. Konut ve işletmeler için reaktif enerjinin ölçülebilmesi için ölçüm sayaçları kullanılmaktadır. Bu sayaçlar geri dönmesiz mandallı olmak zorundadır. Bu sayaçlardan elde edilecek değerlere göre işletmelere kompanzasyon panosu zorunluluğu getirilebilmektedir. Bu sayaçlardaki değerlere göre herkes kendisi hesaplama yapabilir.

Bir önceki yazımız olan Toprak Nötr Arası Gerilim başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

İçindekiler

] }