Kondaş Kompanzasyon Kondansatörü

Elektrik enerjisi, hayatımızın her aşamasında en çok ihtiyaç duyduğumuz ve olmazsa olmazımızdır. İşletmelerde tüm sistemlerin çalışması elektrik enerjisi sayesine olmaktadır. Elektrik enerjisinin kullanımının düzenli olması, gereksiz kullanımın önlenmesi ve verimliliğin artırılması için birçok yasa ve yönetmelikler çıkartılmıştır.

Verimliliği artırmak ve elektrik enerjisi maliyetini en aza indirebilmek için işletmeler ihtiyaçları olan reaktif güç gerilimi üretimi için kompanzasyon panoları kullanmaktadır. Elektrik devrelerinde kullanılan kondansatörler ise depolama alanı oluşturan devre elemanlarıdır. Kondaş kompansazyon kondansatörü devre elemanları iki uçlu ayaktan oluşmaktadır.

Kondansatörler

Elektrik devrelerinde elektrik yüklerini kısa süreliğine depolama yapan devre elemanları kondansatörlerdir. Kondansatörlerin yapısında iki iletken levha ve aralarında yalıtkan bulunmaktadır. Yalıtkan madde olarak genellikle, kağıt, mika, polyester, seramik gibi maddeler kullanılmaktadır. Kondaş kompanzasyon kondansatörü ürünleri ülkemizde üretilen ve birçok kullanım alanı olan ürünlerdir. Kondansatörler farklı kullanım alanına göre farklı özelliklerde üretilmektedir.

Kondaş Kompanzasyon Kondansatörü

Kondansatör Yapıları

Elektrik devrelerinde geçici elektrik yükü depolamak amacıyla kullanılan kondansatörler, elektrik devresinin kullanım amacına göre farklı değerlerde hazırlanmaktadır. Kondaş kompanzasyon kondansatörü kapasiteleri, içerisinde bulunan plakaların yüzey genişliğine ve aralarında kullanılan yalıtkan malzemenin kalınlığı ve plakalar arası mesafeye, dielektrik maddenin türüne göre değişmektedir. Kondansatörler yapıları gereği elektrik enerjisini uzun süre depolama yapamazlar. Devre üzerinde bağlı olmasa bile belirli bir süre sonra üzerinde olan elektriği boşaltacaktır. Bu özellikleri kondansatörleri pillerden ayırmaktadır. Piller enerjiyi uzun süre depolayabilmektedir.

Kondansatör Kullanım Amacı

Kondansatörler çeşitli elektrik devrelerinde farklı amaçlarla kullanılabilmektedir. Kondaş kompansazyon kondansatörü oluşturulan devrede 4 temel amaç için kullanılmaktadır. Bu amaçlar, elektriği depolamak, filtreleme işlemi yapmak, doğrultucu işlemlerde kullanmak ve kompanzasyon işlemlerinde kullanmaktır. Kullanıldıkları her yerde, elektrik yükünü belirli bir süre depolamak, reaktif güç kontrolü yapmak ve kayıpları önlemek için kullanılmaktadır.

Kondansatörlerin özellikleri, plakalar arasında kullanılan yalıtkan madde cinsine, depolama yük miktarına ve dayanma gerilimlerine göre belirlenmektedir. Kullanım alanlarında ihtiyaç duyulan kondansatörler bu özelliklere göre belirlenmektedir. Bu devre elemanının büyüklüğü içi depolayabileceği ve dayanabileceği gerilim miktarına göre değişmektedir. Bunun için farklı tasarımlarda ve büyüklüklerde üretilmektedir.

Bir önceki yazımız olan 20 Kvar Kompanzasyon Kondansatörü Fiyatı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

İçindekiler

] }