Kocaeli Reaktif Ceza Oranları
Kocaeli Reaktif Ceza Oranları
İşletmelerin elektrik şebekelerinden çekmiş oldukları reaktif güç durumlarına göre elektrik enerjisi faturalandırması yapılmaktadır. Elektrik
Piyasası Müşteri Hizmetleri yönetmeliğine göre ceza oranları belirlenmiştir. 50 Kva altında bulunan işletmeler şebekeden %33 oranını aşan güç çekimi yaptıklarında, 50 kVA üzerinde kullanan müşteriler ise %20 oranından fazla güç çektiklerinde reaktif güç bedeli ödemek zorunda kalmaktadır.
Reaktif güç bedeli ödemek istemeyen kuruluşlar elektrik trafolarından sonra sistemlerine kompanzasyon pano sistemini kurarak elektrik maliyetlerini düşürmeye çalışmaktadırlar. Kompanzasyon sistemleri işletmelere kısa sürede enerji maliyetlerini düşürerek karlılık oranlarını artıracaktır. Kocaeli reaktif ceza oranları hesaplamaları yapılarak işletmelere kompanzasyon kurulumları gerekliliği anlatılmaktadır.
Reaktif Güç Ceza Oranları
Elektrik enerjisinin düzenli kullanımı ve maliyetleri düşük tutabilmek için Kocaeli reaktif ceza oranları kullanım alanlarına göre farklı belirlenmiştir. Konutlar için abonelere sözleşmelerde belirtilen güç değerine uygun sayaçlar verilir ve konutlar için reaktif ceza uygulaması yapılmaz. Sayaç kullanılmayan yerlere %90 reaktif kullanım cezası uygulanır. İşletmeler için yapılan sözleşmede 9 kw üzeri kullanımlar için kompanzasyon sisteminin kurulumu zorunlu yapılmaktadır. İşletmelerde 9 kw ile 29.9 kw arası için %33 reaktif sınırı belirlenir ve %20 kapasitif sınır aşılırsa ceza uygulanır. Sözleşme 30 kw üzeri ise reaktif sınır %20, kapasitif sınır %15’i aşarsa ceza uygulanır.
Kompanzasyonun Önemi
Elektrik enerjisi transferinde kullanılan trafolar, akım dengelemeye sağlamaktadır. Ancak elektrik akımı dalgalı geleceği için işletmelerde kullanım anında çeşitli sorunların yaşanmasına neden olacak ve reaktif gücü şebekeden çekeceği için tesisatlar da aşırı ısınmalara neden olabilecektir. Hem sistemin düzenli çalışması hem de enerji maliyetlerini düşürmek için kompanzasyon sistemleri büyük önem taşımaya başlamıştır. İşletmeler elektrik faturalarını düşürmek için kompanzasyon sistemlerini tercih etmektedir. Bu sayede Kocaeli reaktif ceza oranları sınırını aşmamış ve fazla ödeme yapmamış olursunuz.
Kompanzasyon Bakımı
Elektrik tesisatının kurulacağı tüm alanlarda tüm hesaplamaların ve sistem bakımlarının yapılması için elektrik mühendislerinden yardım almalısınız. Kompanzasyon bakımlarının bilinçli olarak yapılması ve yetkili kişiler tarafından yapılması önemlidir. Yapılacak olan bakımlar, gözle kontrol, çevresel temizlik ve hasarlı parçaların değişimi şeklinde yapılmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Kocaeli Trafo başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İçindekiler