Gebze Elektrik Pano Bakımı
Gebze Elektrik Pano Bakımı
Elektriğin, insan yaşamının olduğu yerlerde, binalara ve tesislere güvenli bir şekilde dağıtılması için elektrik panosu kabinleri oluşturulmuştur. Elektrik panosu; şalt malzemeleri, kablo gibi elektrik iletimini ve ilerlemesini sağlayan materyallerin toplandığı metal kabindir.
Elektrik tesisatında en önemli husus, elektrik enerjisinin verimli ve güvenli yollarla dağıtılması, elektronik aletlerin bozulmaması ve güvenli bir şekilde kullanımı, insan sağlığına zarar vermeden elektrik enerjisinin efektif bir şekilde dağıtılmasıdır.
Elektrik panosu yapımında kaliteli malzemenin yanında usta ve işçilik anlamında doğru tercihlerde bulunulması gerekir. Ayrıca etkin kullanım adına enerji kesilmeden panonun düzenli olarak bakımlarının yapılması önem taşır.
Elektrik Pano Tipleri
Panolar kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Yerleşim yerlerinde ev, bina gibi yerlere dağıtım için kullanılan panolar ile fabrika gibi yüksek enerji tüketen aletlerin kullanıldığı alanlara dağıtım yapan panolar farklı özelliklere sahiptir. .
Panolar fiziki olarak çekmeceli ve duvara sabitlenmiş şeklinde iki gruba ayrılırken, voltaj bakımından da alçak voltaj, orta voltaj ve yüksek voltaj sınıflandırılmaktadır.
Gebze Elektrik Pano Bakımı Nasıl Yapılır?
İş sağlığı ve iş güvenliği açısından elektrik pano bakımı yapılması büyük önem taşır. Yılda bir kez periyodik olarak bakım, kontrol ve ölçümlerinin alanında uzman teknik kişiler tarafından yapılması ve elektrik tesisat raporu ile belgelendirilmesi gerekmektedir.
Gebze elektrik pano bakımı aşamasında, iş güvenliği için gerekli tedbirler alınmalı, uyarılar dikkate alınmalı ve izole malzeme kullanımına dikkat edilmelidir.
Elektik pano bakımında, kapaklar açılır ve termal kamera ölçümü yapılır. Sigorta bağlantıları, vida bağlantılar ve klemens bağlantılar kontrol edilerek sıcaklık seviyeleri ölçülür. Kablolarda ısınma olmuş ise kablo kesitleri büyütülür.
Toprak-nötr arasında gerilim değerlerine bakılır. 2 volt ve üzeri görülen gerilim değerleri elektronik kart sisteminde arızalara ve yanmalara yol açabilir.
Elektrik hat şeması üzerindeki kablo kesitleri ve sigorta değerleri kontrol edilir.
Elektrik panosuna yetkililer haricinde kişilerce müdahale edilmemesi için kilit kontrolü yapılır.
Pano içindeki ana topraklama baraları, pano metal aksam kablosu ile köprülenir.
Pano içi ana topraklama barasında topraklama süreklilik testi ve topraklama ölçümü yapılarak topraklama raporu hazırlanır.
Bir önceki yazımız olan Gebze Trafo İşletmenliği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İçindekiler