Topraklama Kontrol Formu Nasıl Olmalıdır ?

Elektrik, şakası olmayan ve insanın canına mal olan en değerli enerji seçeneklerinden biridir. Bu değerli ama çok tehlikeli enerjinin kontrolü dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Topraklama ve Ölçümü

Bütün elektrikli cihazlarda en önemli konulardan biri topraklamadır. Topraklama nedir? Sorusu en çok merak edilen sorulardan biridir. Topraklama özelliği olmayan elektrik tesisatları ciddi kazalara ve hatta ölüme neden olabilir. Topraklama nedir? Topraklama, buzdolabı, çamaşır makinesi, motor, jeneratör, transformatör ve aydınlatma direği gibi seçeneklerde elektrik taşımayan ve aktif olmayan metal bölümlerinin toprakla birleştirilmesi işlemidir. Topraklama ölçüm raporu kimler verebilir? Sorusu da bu konuda merak edilen sorular içerisinde yer almaktadır. Topraklama ölçüm raporu kimler verebilir? Bu ölçümü EMO Elektrik Mühendisleri Odası mühendisleri verebilir. Yetki belgesi gerekir.

Topraklama ölçümü ise, insan hayatı için tehlike arz eden elektrikli eşyaların ve binaların Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Topraklama raporu fiyatı kategorisinde, uluslararası kuruluşlar ve TSE standartlarına uygunluğunun test edilmesidir.

Topraklama Raporu

Bu ölçüm işlemi EMO mühendisleri tarafından yapılabilir. Elektrik tesisleri topraklama raporu fiyatı yönetmeliğine göre, EMO mühendisi olmayan kişiler topraklama ölçümü yaptıramaz. Mühendis olma ve yetki belgesine sahip olma, bu kategoride aranan şartlardır. Topraklama raporu İstanbul Ölçümleri, makine, yüksek gerilim, fabrika, paratoner, bina, temel, zemin, ekipman ve elektrik tesisatı kategorilerinde gerçekleşmektedir. Bütün topraklama raporu İstanbul kategorilerde rapor hazırlanabilmektedir. Paratoner topraklama ölçüm raporu örneği, bu işlemlerde belirleyici rol oynamaktadır. Diğer kategorilerde de rapor örnekleri incelenebilir. Yıldırım düşmesini önleyen Paratonerler, paratoner topraklama ölçüm raporu örneği kategorisinde denetlenmektedir.

Topraklama Ölçüm Tesisinde Ölçme ve Denetleme

Yönetmelik madde 10-A seçeneklerine göre Topraklama ölçüm ve rapor işleminde yapılacak işlemler şöyledir:
1- İşlem yapılacak yerde göz muayenesi
2- Koruma iletkenlerinin ve dengeleme bağlantılarının denetlenmesi
3- Tesisatın yalıtım özelliğinin denetlenmesi
4- Toprak özdirenç ölçümü
5- Topraklama özdirenç ölçümü
6- Besleme bölümünün otomatik kesilip kesilmediğinin denetlenmesi
7- Çevrim empedans kontrolü
8- Hata akım koruma kontrolü

Ek-p formların kullanılması, yetkili mühendislerin işlemi esnasında önerilmektedir. Kontrol periyotlarına da değinilmektedir.

Topraklama Raporu ve Topraklama Ölçüm Değerleri

Muayene, ölçme ve denetleme için tavsiye edilen periyotlar şu şekilde sıralanmaktadır:

1- Elektrik üretim, iletim ve dağıtım tesisleri için 2 sene,
2- Enerji dağıtım tesisleri için 5 sene,
3- Sanayi merkezleri ve ticari merkezlerde, topraklama da direnç, muayene ve ölçüm işlemleri için 1 sene,
4- Sanayi merkezleri ve ticari merkezlerde, diğer muayene ve ölçümler için 2 sene,
5- Sabit işletmeler için 1 sene,
6- Sabit olmayan işletmeler için 6 ay şeklindedir.
Patlayıcı ve parlayıcı özelliğe sahip işletmelerde ve ıslak zemin özelliğine sahip işletmelerde, denetleme süresi 1 yılı geçemez.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Fiyatı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

İçindekiler

] }