Schneider Kompanzasyon Kondaktörü

Çeşitli alanlarda kullanılan kondaktörlerin çalışma sistemi röleye benzemekte ve daha yüksek elektrik akımının olduğu yerlerde kullanılan, açma kapama anahtarlama cihazı olarak kullanılmaktadır. Schneider kompanzasyon kontaktörü, kompanzasyon panosunda açma kapama yöntemi ile enerjinin iletilmesini sağlamaktadır. Açma kapama yöntemi ile koruma görevi görmemekte sadece akımın iletilmesinde kullanılmaktadır. Koruma görevi görmediği için elektrik tesisatlarında motor koruma şalteri, sigorta, termik röle gibi koruma görevi yapan cihazlarla birlikte kullanılmalıdır. Kompanzasyon panoları, işletmelerin ihtiyaçları olan reaktif güç akımını üretilmesini sağlamakta, şebekeden aşırı yük çekimini engellemektedir.

Kontakdör Kullanımı

Elektrik tesisatlarında kontaktör cihazları motoru çalıştırmak ya da durdurmak için yol verme uygulaması için kullanılmaktadır. Schneider kompanzasyon kontaktörü reaktif güç üretiminde sistemin düzgün çalışması için kullanılan en sağlam cihazlardan birisidir. Kompanzasyon panosu kullanılan tüm tesislerde motor yol verme uygulamaları ile birlikte, aydınlatma, ısıtıcı sistemler ve çeşitli anahtarlama alanlarında kullanılmaktadır. Kompanzasyon panosu büyüklük durumuna göre özel kontaktör cihazları üretimi yapılmaktadır.

Schneider Kompanzasyon KondaktörüSchneider kompanzasyon kontaktörü

Çalışma Prensibi

Schneider kompanzasyon kontaktörü cihazı sistemin çalışmasını sağlayan yaylı elektromanyetizma sisteminden oluşmaktadır. Bobin üzerinden geçen elektrik akımı manyetizmayı harekete geçirir ve iki sistemi birbirine yaklaştırır. Yaklaşan iki parça manyetizmanın kapanmasını sağlar. Manyetizma kapanınca kontak kapanmış olur ve yaylar güç sağlamaya başlar. Yaylardan gelen kontak gücü kapandığı zaman, sistem kontağı açılır ve ana hattan gelen akım kesilmiş olur. Kısaca bobin enerjisi kesilince kontak açılır ve sistem bu şekilde çalışmaya devam eder.

Kontaktör Türleri

Elektrik cihazları ve aparatları üretimi yapan firmalar farklı tiplerde üretimler yapmaktadır. Genel olarak bilinen kontaktör türleri arasında, kompanzasyon kontaktörü, güç kontaktörü, mini kontaktörü, sessiz kontaktörü, bara tipi kontaktör cihazları bulunmaktadır. Schneider kompanzasyon kontaktörü tüm kompanzasyon sistemlerinde kullanılmakta ve bu sistemler için özel olarak üretilmektedir. Kontaktör çeşitlerinden güç kontaktör cihazları tüm uygulamalarda rahatlıkla kullanılabilmekte, piyasada en fazla bulunan çeşitlerden birisidir. Küçük ölçülü sistemlerde kullanılmak ve fazla yer kaplamaması için mini kontaktör çeşitleri kullanılmaktadır. Ölçüm değeri 5.5 kw olacak şekilde üretilir. Binalarda sistemin sessiz çalışması için sessiz kontaktörler kullanılmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Siemens Kompanzasyon Kondansatörü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

İçindekiler

] }