Prizden Topraklama Ölçümü Yapımı
Elektrik ile çalışan araç ve gereçler gerekli kontroller yapılmadığı taktirde güvenlik tehdidi oluşturabilir. Bu nedenle yalıtımın doğru yapılmış olması, topraklama işleminin uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi ve düzenli aralıklarla gerekli kontrollerin sağlanması önemlidir. Topraklama denilen işlem, jeneratör, motor, elektrik sağlayan direkler başta olmak üzere elektrik vasıtası ile çalışan araçların aktif olmayan metal bölgelerinin bir iletken kullanılarak toprakla bağlanması işlemidir. Bu işlem, bina ve işletmelerde, elektrik ile çalışan araçlarda EMO ve TSE standartlarına uygun şekilde gerçekleştirilmelidir. Topraklama işlemi doğru yapıldıktan sonra sıra topraklama ölçümüne gelir. Ölçüm sırasında topraklama ölçümü raporu da hazırlanır.
Toprak Ölçümü Raporunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği, topraklama ölçümü raporu ve topraklama ölçümlerinin ne şekilde yapılacağını ortaya koyar. EMO üyesi kuruluş ve mühendisler tarafından yapılan ölçümlemelerin sonucunda çıkarılan rapor, herhangi bir sorunun olup olmadığını da belirtir. Ölçümlerin mühendislerce ve yetkili kişilerce yapılması gereklidir. Bunun haricinde firmalar, tesislerde ve fabrikalarda topraklama ölçümünü yapmakta, paratoner ve makine gövde topraklama ölçüm işlerine bakmakta, elektrik muayenelerini gerçekleştirmektedir. İlgili yönetmeliğin 10-a maddesinde açıklanan esaslar, rapor hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenleri de ortaya koyar. Bunlara uyulması gereklidir.
Buna göre prizden opraklama ölçümü raporu için gözle muayene yapılmalıdır. Bu muayenede iletkenlerin bağlantıları kontrol edilmelidir, toprağın özdirenci ölçülmelidir, tesisin yalıtım direncine yönelik kontroller sağlanmalıdır, çevrim empedansına bakılmalıdır ve hata akımını koruma düzeninin çalışması kontrol edilmelidir. Mühendislerin uyguladığı bu işlemlere ek olarak kontroller de eklenir. Eğer enerji nakil ve dağıtımı yapan hatlar için kontroller yapılacaksa 5 yılda bir yapılmalıdır. Dağıtım tesislerinde ve iletim tesislerinde bu periyot 2 yılda birdir. Topraklama tesislerinin muayene ve ölçümleri ise 2 yılda bir gerçekleştirilir. Sabit işletmeler yılda 1 kez kontrol edilir ve denetlenir. Eğer ıslak bir ortamda çalışılıyorsa, bu iş yerinde denetlemeler 1 yıldan daha kısa sürede tekrarlanmalıdır. Bütün bu denetleme, muayene ve kontrol esnasında hazırlanan raporlar, ölçüm değerlerini de ortaya koymaktadır. Böylece herhangi bir kazanın yaşanmaması için gereken bütün önlemler alınmış olur.
Bir önceki yazımız olan Evde Topraklama Ölçümü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.