Ölçü Aleti ile Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır ?
Ölçü aleti ile topraklama ölçümü yapılırken farklı segment ve teknolojide aletler kullanılabilir. Normal ölçüm yapılacağı zaman kullanılan toprak çubukları toprağa saplanılarak kullanılır. Derine saplanan P ve C çubuklarının arasında 10 metreye yakın bir aralığın olması gerekir. Bu aralık minimum 5 metre olmalıdır. Bu ölçüm esnasında farklı renkteki kablolar farklı elektrotlara bağlanır ve ölçüm gerçekleştirilir. Yeşil kablo E elektrotuna bağlanırken sarı renkli kablo P’ye takılır. Kırmızı kablo ise C’ye bağlanır. Normal ölçüm sırasında toprağın nemli olması gereklidir ki çubuklar toprağa rahatça saplanabilsin. Toprak taşlık ve sert bir yapıdaysa toprağın su kullanılarak nemlendirilmesi gerekir.
Toprağın Direncini Ölçmek
Ölçü aleti ile topraklama ölçümü yapmanın dışında toprağın direncini ölçmek de mümkündür. Bunun için anahtarı 2000 Ohm’a getirmek gereklidir. Ardından bu birim düşürülerek ölçüme devam edilir. C elektrotunun direnci ölçülemeyecek derecede fazla ise bunu düzeltmek lazımdır. Çubuğun bulunduğu toprağa su dökülüp toprak nemlendirilmeli ve ölçüm yenilenmelidir. Bu ölçümde, E-V, E-P çubuklarının 50 V/AC voltajlık bir maksimum değer oluşması gerekir. Ölçüm esnasında çubuklara ellememek bu nedenle önemlidir.
Ölçüm çubukları için gerekli mesafe olmadığı durumlarda kolaylaştırılmış bir yöntem uygulanır. Toprak direnci düşük olan bir yapıda, su borusundan veya binanın topraklama kısmından yararlanılabilir. Buralardaki bölümler C-P çubuklarının yerine geçer. Böylece cihaz çubuksuz olarak ölçüm yapar.
Avometre ile Ölçüm
Akımı, gerilimi ve direnci ölçmeye yarayan bir alet olan avometre,ölçü aleti ile topraklama ölçümü yapmak gerektiğinde de kullanılabilir. Avometre ile ölçümü bir profesyonelin yapması, olası yanlış ölçümlerin önüne geçer. Analog avometreler dijital olanlara göre daha hassas ayar gerektirir. Komitatörün doğru ayarlanması, anahtarın doğru sabitlenmesi oldukça önemlidir. Dijital avometre ile ölçüm yapıldığında ise sadece değerler girilir ve cihaz zaten ölçümü tamamlar. Avometre ile topraklama ölçümü, megerler ile yapılan ölçüm kadar yaygın değildir çünkü sapmaların olması muhtemeldir. Toprak ölçümleri cihazla yapıldıktan sonra sonuçlar da raporlanmalıdır. Ölçümlerin kalite standartlarına ve yönetmeliklere uygun olarak yapıldığına da emin olunmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Topraklama Direnci Ölçümü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İçindekiler