Monofaze Kondaksatör
Monofaze Kondaksatör
Kondansatörler, elektrik ve elektronik dünyasında vazgeçilmez öneme sahiptir. Kompanzasyon panolarında da çok öneli rol oynayan bu ürünlerin temel prensibi, iki iletken yüzeyin arasında, elektriği iletmeyen yani yalıtkan bir madde konularak, elde edilen elektriğin depolanmasına yardımcı olmaktır. Kondansatör, Hollandalı bir fizikçi tarafından 18.yüzyılda bulunmuştur. Bu fizikçi elektriği depolamaya çalışırken ortaya çıkarttığı bu ürüne kondansatör ismini vermiştir ve fizikte C harfi ile tanımlanmaktadır. Genel fizik biliminde birimi Farad olarak anılmaktadır.
Farklı Amaçlar İçin Farklı Ürünler
Farklı amaçlara hizmet eden monofaze kondansatör çeşitleri üretilmiştir. Elektrik ve elektronik dünyasındaki ihtiyaçlara yönelik olarak üretilmiş bu ürünlerin bazılarının özellikleri gerilim katlayıcı devrelerde kullanılması, kulpaj devrelerinde akımların ve gerilimlerin kaydırılması, güçlerin katsayısının düzenlenmesidir. Pek çok farklı işleve sahip alt dalları bulunan ürünün bir diğer ismi de kapasitördür.
Elektrik yükünün depolanması için üretilen bu ürünler, reaktif güç kontrolünü sağlayarak bilgi kaybetmeyi engellemektedir. Farklı boyutlarda üretilen bu ürünlerin seçiminde rol oynayacak birkaç temel etmen de vardır. Büyüklüklerinin doğrudan çalışırken yarattıkları gerilim ve depolayabilecekleri güç ve yük miktarına bağlıdır. Farklı alanlarda kullanılmak için farklı büyüklüklerde monofaze kondansatör seçilebilir.
Elektriğin Depolanması
Elektriğin depolanmasında kullanılan bu ürünlerin kapasitelerinin bağlı olduğu birkaç değişken de mevcuttur. İki iletken arasına yerleştirilen bu plakların birbirlerine olan uzaklıklarına, yüzeylerinin alanlarına ve dielektrik maddesinin cinsine bağlı olarak da değişmektedir. Kondansatörlerin en büyük özellikleri, elektrik yükünü, piller gibi içinde uzun süre tutamamasıdır. Bu yüzden zamanla boşalabilirler.
Monofaze kondansatör olarak bilinen geçici elektrik yükü depolama aygıtlarının ömürlerini etkileyen birkaç nokta vardır. Özellikle artı 50 derece ile eksi 40 dereceye kadar dayanabilen ürünler üretilmektedir. Sıcaklık aralığının iyi ayarlanması gerekir fazla ısınmasına ve soğumasına izin verilmemesi gereken bu ürünlere mutlaka havalandırma yapılmalıdır.
Monofaze Kondaksatör Önemi
Hayatımızın içerisinde pek çok alanda bulunan monofaze kondansatör elektrikli ev aletlerinde, alıcı – verici sistemlerinde ve düzeneklerinde, televizyonlarda, bilgisayarlarda da kullanılmaktadır. Büyük düşünmek gerekir ise telekomünikasyon şebekelerinde de kullanılırlar. Radar gibi elektronik aletlerde ve daha pek çok yerde kullanılmakta ve hayatımıza dahil olmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Kondaş Kompanzasyon Kondansatörü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İçindekiler