Kocaeli Paratoner Ölçümü
Kocaeli Paratoner Ölçümü
Binaların yıldırımdan korunabilmesi için paratoner sistemi için topraklamanın en iyi şekilde yapılması gerekir. Kocaeli paratoner ölçümü bakım işlerinin yılda bir kez yapıldığı gibi ölçümlerinde düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Tüm topraklama sistemlerini ölçümlerinde olduğu gibi paratoner sistemi ölçümleri de Elektrik Mühendisleri Odasına kayıtlı bulunan ve elektrik mühendisi ya da elektrik – elektronik mühendisi diplomasına sahip uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir.
Paratoner ölçümü yapıldığında değerin belirli bir ölçü altında olması gerekir. Ölçüm sonuçları bu değer üzerinde tespit edilirse, paratoner sistemlerine eklemeler yapılarak ölçüm dirençlerinin mümkün olduğu kadar düşürülmeye çalışılır.
Ölçüm Nasıl Yapılır?
Paratoner sisteminin aktif olması ve bağlantılarında sorun bulunmaması mal ve can güvenliği açısından önemlidir. Kocaeli paratoner ölçümü işlemlerinde elektronik ölçüm cihazları kullanılmaktadır. Yapılan ölçümlerde, paratoner etki alanı çapı, iletken kesitleri çapı, topraklama baraları, bağlantı noktaları ile toprak direnci ölçümü yapılmaktadır. Topraklama direnci megaohmmetre denilen halk arasında topraklama megeri denilen ve Meger firması tarafından üretilen ölçüm cihazı ile kalibrasyon ayarları yapıldıktan sonra ölçüm yapılmaktadır.
Paratoner Bakımı
Paratoner sistemi ve tesis topraklama sistemleri ilk kurulumdan sonraki aşamadan kullanım durumu ve iklimsel şartlara göre hasar görebilmektedir. Oluşabilecek olan hasarlar topraklama sisteminin verimliliğini azaltabilecektir. Kocaeli paratoner ölçümü periyodik olarak yapılmakta ve tüm işletmelerin paratoner sistemleri yılda bir defa kontrol edilmektedir. Yapılan kontrollerde, paratoner bağlantı direğinin sağlamlığı, paratoner yakalama çubuğunun hassasiyeti, iletkenlerin iniş bağlantı noktaları, topraklama barası bağlantı noktaları kontrol edilmektedir.
Paratoner Raporu
Paratoner sistemlerinin kullanılması zorunlu olan bina ve tesis türleri yönetmelik ile belirlenmiştir. Paratoner sisteminin zorunlu olduğu binalar, paratoner sistemini kurmadan önce yetkili organlar tarafından gerekli ölçümlerin yapılması, kullanılması gereken sistemlerin belirlenmesi ve sistemin kurulumunun yapılması konusunda gerekli raporlama işlemlerini yaparlar. Bu bina ve tesisler birçok hizmetten faydalanabilmek için paratoner raporunu ilgili kurumlara sunmak zorundadır. Paratoner sistemi kurulmadan ve raporu hazırlanmadan, o binalara, elektrik enerjisi bağlantısı yapılmamakta ve binaya kullanım izni verilmemektedir. Raporlamanın amacı binanın can ve mal güvenliği açısından en güvenilir duruma getirilmesini sağlamaktır.
Bir önceki yazımız olan Kocaeli Topraklama başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İçindekiler