Grup Arge Kompanzasyon Kondansatörü
Grup Arge Kompanzasyon Kondansatörü
Kompanzasyon, tesisatların elektrik güç katsayısını uygun değerlerde tutarak, istikrar kazandırma işlemidir. Enerjinin verimli kullanılması için tasarlanan kompanzasyon panolarının kurulumu işletmeler için zorunludur. Grup arge kompanzasyon kondansatörü de kompanzasyon panosu üzerinde bulunur ve elektronik donanım hatlarında, iletim hatlarında, şalterlerde, havai hatlarda ve tablolarda meydana gelebilecek kayıpları önler.
Kompanzasyon Kondansatörü Ne İşe Yarar?
Elektrik ve elektronik donanımları için vazgeçilmez bir parça olan konsandatör, kompanzasyon işlemi konusunda da oldukça önemlidir. Grup arge kompanzasyon kondansatörü, iki iletken plaka arasına yerleştirilen yalıtkan bir malzemeden oluşur. Elektrik enerjisini depolamakla görevli olan kondansatörler, aynı zamanda bilgi kaybını engeller. Belli reaktif gücü aşan tesislerde, reaktif güç katsayısını kontrol ederek, dengeler.
Enerjide yasal sınırın aşılmasıyla oluşan cezaları engellemek ve elektronik donanım arızalanmalarını önlemek için kompanzasyon kondansatörlerinin periyodik bakım ve testlerinin yapılması gerekir.
Kompanzasyon Kondansatör Çeşitleri
Elektronik devrelere göre grup arge kompanzasyon kondansatörü, çeşitlilik gösterirler. Genel anlamda iki kategoride değerlendirilen kondansatörler, içerisindeki yalıtım malzemesine göre alt gruplara ayrılır.
Sabit kondansatörler: Değerleri üretim aşamasında sabit olarak ayarlanmıştır. Bu değerler, kullanıcılar tarafından manipüle edilemezler. Sabit kondansatörlerin dielektrik türleri vardır.
- Elektrolit kondansatör
- Smd kâğıtlı kondansatör
- Kâğıtlı kondansatör
- Mika kondansatör
- Seramik kondansatör
- Mika kağıtlı kondansatör
- Plastik film kâğıtlı kondansatörler
- Tantal kondansatör
- Polyester kondansatörler
Ayarlı kondansatör: Üretim sırasında değeri, asgari ve azami oranlarda belirlenir. Kullanıcılar kendilerine göre gerekli gördükleri değere sabitler ve böylece devreye entegre eder. Ayarlı kondansatörün, trimer ve veryabl gibi çeşitleri vardır.
Güç Katsayısının Düzeltilmesi
Tesislerde alternatif akım ile çalışan elektrik motorları ve aydınlatma devreleri bulunur. Elektrik makineleri bobinden ötürü endüktif özellik gösterir. Aydınlatma devrelerinde, floresan endüktif özellik gösterirken, akkor lambalar direnç özelliği gösterirler. Bunların kullanıldığı alanlarda akım gerilimin gerisinde kalır. Endüktif özellik gösteren devreler, aktif güç ile birlikte reaktif güç de çekerler. Grup arge kompanzasyon kondansatörü güç katsayısı düzeltme işlemi ile herhangi bir işlevi olmayan bu reaktif yani kör gücün küçültülmesi ve güç katsayısının 1’e kadar yükseltilmesi sağlanır.
Bir önceki yazımız olan Elektrik Faturamda Ceza Var mı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İçindekiler