Verimliliğin Artırılması İçin Endüstriyel Önlemler

Fabrikalardaki verimliliğin artması üretim yapan fabrikaların yanı sıra toplumsal refahın artmasını da sağlar. İşgücü, malzeme, alan, elektrik enerjisi, makina işyerleri için bir kısıttır ve işyerinin üretim kapasitesini belirler, etken kullandığı takdirde üretkenlik artacaktır. Eğer verimsizlikler için önlem alınmaz ise, işyerinin üretim maliyeti artar ve de rekabet edemez duruma gelir.

İşgücü Verimliliğini Etkileyen Unsurlar

İşgücü verimini etkileyen unsurlar, işçinin malzeme gelmemesi nedeniyle boşta beklemek zorunda kalması, bozulan makinesi için arızaya geç müdahale edilmesi, işini yapması için gerekli olan bilginin kendisine zamanında gelmemesi, iş emri kartında olan tüketime konu olan malzemenin yanlış verilmesi, dolayısıyla yanlış iş çıkması, bilginin eksik verilmesi ve eksikliği tamamlamak için işçinin amirinin peşinde git-gel yapması vb. faaliyetler zamanı öldürücü unsurlardır. Eğer fabrika yönetimi bu unsurlar için giden zamanı ölçümler, bu verimsizlikleri ortadan kaldırıcı önlemleri alır ise, verim hesaplarını belirli bir periyotta yapar ve önleyici faaliyetleri süreklilik içinde yerine getirirse kendi endüstri alanında çalışan işyerleri açısından bir adım öne daha geçmiş olacaktır.

Makine Verimliliği

Makinelerin, kullanılan araç gereçlerin, taşıma ekipmanlarının sürekli olarak periyodik bakımları yapılmalı, aksatılmamalıdır. Üretimi mutlaka teknoloji ile buluşturup üretkenliğini artırmalıyız. Makinenin ne kadar duruş yaşadığı, bu duruşların nedenleri istatistiksel olarak saptanmalı ve duruşları azaltmak için önlem alınmasına yönelik fikirler ileri sürmeliyiz. Fabrika yönetimi çalışanlarını bu konuda topyekün seferberliğe sürüklemelidir. Ayrıca verim hesaplamalarında makinenin planlı duruşları olan malzemenin makineye konulması, makinenin hazırlık zamanları gibi süreleri iyice analiz etmeli, buralarda yapılabilecek düzenlemeler ile bu sürelerin indirilebilirliği konusunda üzerinde çalışılmalıdır.

Bilgisayar Teknolojisinin Kullanımı

Günümüzde bulut teknolojisinden faydalanarak fabrika yönetimi, anlık olarak fabrika verimliliğini sorgulayabilir. Bunun için de ERP tabanlı programlara (Mikro, Tiger, Oracle vb.) ihtiyaç vardır.

Enerji Verimliliği

Enerjiye ihtiyacımız her geçen gün artıyor, bu enerjiyi artık daha değişik yöntemlerle üretebiliyoruz, rüzgardan, dalgalardan, güneşten faydalanarak enerjiyi üretebiliyoruz. Şimdilerde nükleer enerji ortaya çıktı, ancak üretmek için yerine sonradan koyamayacağımız bir şekilde de doğayı tahrip ediyoruz. Diğer bir yol ise enerji verimli kullanılmalıdır. Yöneticiler fabrika ortamında enerji kaçağı olan noktaları tespit ederek bu noktaları iyileştirme yoluna gitmelidirler.

Yeşil enerji olarak, güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümü verimlilik kapsamında değerlendirilmektedir.

Endüstri Mühendislerinin Önemi

Fabrikalarda tüm bu bahsedilen unsurlardaki verimliliği sorgulayan, verim hesapları yapan, düzenli olarak yönetime raporlayan, etkin olarak öneri getiren ve takip eden endüstri mühendislerine gerek vardır.

Bir önceki yazımız olan Elektronik Devre Elemanlari Nasıl Patlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

İçindekiler

] }