Entes Kompanzasyon Kondansatörü
Entes Kompanzasyon Kondansatörü
Kompanzasyon, elektrik enerjisinin daha verimli kullanılması için tasarlanmıştır. Reaktif güç katsayısını aşağı çeken kompanzasyon panolarının kullanımı tesisler için zorunludur. Kompanzasyon panosunda yer alan entes kompanzasyon kondansatörü, elektronik donanım hatlarında, havai hatlarda, şalterlerde, tablolarda ve iletim hatlarında oluşan kayıpları engeller.
Kondansatör Nedir?
Elektrik ve elektronik donanımlarının vazgeçilmez bir parçası olan konsandatör, kompanzasyon işlemi için de büyük önem taşır. İletken iki plaka içine yalıtkan bir maddenin yerleştirilmesi sonucu elde edilen konsandatör, elektrik enerjisini depolamakla görevlidir. Bilgi kaybını engeller ve reaktif gücü kontrol eder. Belirli reaktif güç katsayısının üzerine çıkan tesislerde, elektronik donanımı korumak ve enerji kullanımında yasal sınırın aşılmasıyla oluşan cezaların önlenmesi için entes kompanzasyon kondansatörü düzenli olarak test edilmelidir.
Kondansatör Çeşitleri
Entes kompanzasyon kondansatörü, elektronik devrelere göre çeşitlilik gösterirler. Genel olarak iki türü olan konsandatörler, içerisinde kullanılan yalıtım malzemesine göre farklı alt gruplara da ayrılırlar.
Sabit kondansatörler: Üretim aşamasında değerleri sabit olarak ayarlanmıştır ve bu değerler kullanıcılar tarafından değiştirilemezler. Sabit kondansatörler, kendi içinde dielektrik tiplerine göre ayrılmıştır. Buna göre;
- Kâğıtlı kondansaatör
- Elektrolit kondansatör
- Smd kâğıtlı kondansatör
- Seramik kondansatör
- Plastik film kâğıtlı kondansatörler
- Mika kondansatör
- Mika kağıtlı kondansatör
- Polyester kondansatörler
- Tantal kondansatör gibi çeşitleri bulunur.
Ayarlı kondansatör: Değeri, azami ve asgari oranlarda belirlenerek üretilirler. Kullanıcılar daha sonra gerekli gördükleri değere sabitleyebilir ve devreye entegre edebilirler. Ayarlı kondansatörlerin; veryabl kondansatör ve trimer kondansatör gibi çeşitleri vardır.
Güç Katsayısının Düzeltilmesi
Elektrik tesislerinde, alternatif akımla çalışan aydınlatma devreleri ve elektrik motorları gibi kuvvet devreleri vardır. Aydınlatma sistemi devrelerinde, akkor telli lambalar direnç özelliği gösterirken, floresan lambalar, endüktif özellik gösterirler. Bobinden dolayı elektrik makineleri endüktif özellik gösterir. Bunların kullanıldığı noktalarda akım, gerilimden geride kalır. Endüktif özellik gösterdikleri için bu devreler, aktif güçle beraber reaktif yani kör güç çekerler. Entes kompanzasyon kondansatörü görevlerinden olan güç katsayısı düzeltme işlemi ile herhangi bir işe yaramayan bu reaktif (kör) güç küçültülür ve güç katsayısı 1’e doğru yükseltilir.
Bir önceki yazımız olan Entes Kompanzasyon Kontaktörü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İçindekiler