Elektrik tesisatlarının vazgeçilmez elemanı olan kaçak akım rölesi nedir sorusunun cevabına geçmeden önce elektrik sigortaları hakkında kısa bir bilgi edinmemiz bu hususu daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.

Elektrik Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

Elektrik sigortası diğer devre elemanlarının ve bağlı olan alıcıların zararını engellemek ve kaza, arıza gibi kötü koşulları önlemek amacıyla devreyi standardı belli olan bir akıma ulaşana dek devreyi kesmez, devreden iletilen akım sigortanın hassasiyetine bağlı olarak akım değerlerinin seviyelerinin üstüne çıktığı zaman sigortanın kendi özelliğine göre devreyi farklı biçimlerde açarak kabloyu ve sistemi korur.

Elektriğin dağıtımı ile ilgili bazı ihtiyaçlar konut, okul, hastane, endüstriyel gibi yapılarda sürekli gelişim içinde olan bir durumdur. Otomatik sigortalar insan ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmışlardır. Elektrik tesisatlarında güvenilir ve önemli bir koruma sağlamaktadır, otomatik sigortalar koruma termikleri bulundurduğu için hatalı kablo bağlantılarında elektriği keser. Kablolama esnasında kablonun kesitine ve taşıyacağı akım miktarına göre koruma için sigorta değeri belirlenir.

Sigortanın üstünde bulunan ihbar işareti mandal konumundan bağımsız olarak kontak konumunun görülmesini sağlar. Otomatik sigortaların geniş çeşitliliğe ve bir çok özelliğe sahiptir. Otomatik sigortalar pratik bağlantı noktaları, hızlı montaj gibi birçok özelliği barındırır ve buna göre fiyatlandırılır.

Kaçak Akım Rölesi Nedir ?

Fark rölesi olarak da bilinen kaçak akım rölesi elektrik devresinde insan hayatını başta olmak üzere diğer devre elemanlarını ve bu devreyle bağlantı kurulmuş olan diğer cihazlara büyük zararlar verebilecek büyük hasarlara yol açabilecek tehlikeleri önlemek amacıyla kurulur ve devreyi açar. Bu şekilde oluşabilecek bütün zarar verici sonuçlar önlenir. Faz nötr dengesini ayarlar fazla gelen akımı topraktan çıkarır.

Kaçak Akım Rölesi Çalışma Prensibi

Kaçak akım rölesi içinde bulunan troid fazlardan gelen akım değerine bakar, gelen akımın değeri, çıkan akım değerinden farklıysa ve bu fark istenen fark değerinden büyükse indüklenen manyetik alan sayesinde devrenin enerjisi kaçak akım rölesi tarafından kesilir.

Kaçak akım rölesinin görevi nedir; kaçak akım rölesinin en büyük görevi yalıtım hatalarından oluşan hata akımını anlamak ve anlaşılan kaçak akımın boyutunun belirlenen seviyenin üzerine çıkması halinde bağlı bulunduğu devreyi komple kesmektir. 30 mili amperde hayat 300 mili amperde tesisat koruma durumunu gerçekleştirir. Kaçak akım rölesi test ve ölçümü yapılarak 30 mili amper sınırında devreyi kesip kesmediği kontrol edilir.

İnsan metabolizması etkilenme sınırı 30 mili amperdir. Bu değer üzerindeki akımlarda insan hayatı riske girmektedir. Dayanabileceği gerilim seviyesi de 50 volttur. Bu gerilim değeri üzerinde insan sağlığı zarar görür.

Sigorta ve Kaçak Akım Rölesi Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Otomatik sigortalar ve kaçak akım röleleri elektriğin olumsuz etkilerini önlemek, güvenliğimizi sağlamak amacıyla üretilen teknolojik koruma elemanlarıdır. Koruma üretim değerleri sınırlarına göre yapılır. Üretim şekillerine göre farklı koruma yöntemleri kullanılır ve kaçak akım röleleri farklı akım değerlerinde devreleri açarlar.

Kaçak akım rölesinin koruma mantığı 30 miliamperin üzerinde kaçak görürse devreyi keser, insan hayatını korur. Otomatik sigortalar, devreyi, kabloyu, sistemi, tesisleri yani mal kayıplarını önlemek amacıyla koruma yapar.

Koruma elemanları elektriğin üretildiği barajlardan son nokta kullanıcıya kadar devam etmektedirler. Son kullanıcılar prizlerden önce kaçak akım rölesi (rcd) kullanarak korumayı sağlamaktayız.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır ? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

] }