Gebze Pano Topraklama Ölçümü
Gebze Pano Topraklama Ölçümü
Topraklama, elektrik enerjisi ile çalışan cihazların elektrik kaçağı sorununa karşı önlem alma yöntemidir. İnsan hayatı açısından büyük öneme sahip olan topraklama, iletken bir cihaz aracılığıyla kaçak olan elektriği toprağa verir. Bu şekilde, hem insanlar hayati tehlikelerden korunmuş olur hem de elektrikli aletlerin kullanım ömrü artar.
Topraklamanın ihmal edilmesiyle insan hayatı tehlikeye girdiğinden dolayı kanunlarla zorunlu hale getirilmiştir. Ancak topraklama denetimi ve topraklama ölçüm raporu süreci ihmal edilmektedir.
Topraklama Ölçümü Nedir? Nasıl Yapılır?
Topraklama ölçümü; insanlar için hayati risk oluşturabilecek elektrikli aletlerin, bina ve işletmelerin TSE, EMO (Elektrik Mühendisleri Odası) ve uluslararası kuruluşlarca belirlenen standartlara uygun olup olmadığının tespit edilmesi işlemidir.
Gebze pano, topraklama ölçümlerini, bünyesinde çalıştırdığı elektrik-elektronik mühendisleri tarafından, “Elektrik Tesisleri Topraklama” yönetmeliği kapsamına göre yapmaktadır.
Bu kapsamda; toprak özgül direnci ölçümü, artık akım koruma düzen kontrolü, göz ile muayene, elektrik tesisinin yalıtım direnci ölçümü, koruma iletkenleri ölçüm ve denetimi, topraklama direnci ölçümü, beslemenin otomatik olarak kesilip kesilmediğinin denetlenmesi gibi ölçüm ve denetimler yapılmaktadır.
Topraklama Ölçümü Raporu Nasıl Hazırlanır?
Var olan topraklamanın uygun olup olmadığının, uzman kişiler tarafından kontrolleri yapılarak tutanak düzenlenmesine topraklama ölçüm raporu denilir.
Elektrik Tesisleri Topraklama Yönetmeliği kapsamına göre; elektrik tesislerinde ölçüm, uygunluk değerlendirme ve raporlama işlemleri yalnızca EMO üyesi olan elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yapılmalıdır.
Gebze Pano topraklama ölçümü ve raporlama işlemlerinde kendi alanlarında uzman mühendisleriyle taleplere yönelik ihtiyaçlara cevap vermektedir. Bununla beraber:
- Makine topraklama ölçümü ve denetimi
- Tesis topraklama ölçümü ve denetimi
- Paratoner topraklama ölçüm ve denetimi
- Temel topraklama ölçüm ve denetimi
- Makine, ekipman ve zemin topraklama ölçüm ve denetimi
- İç tesisat muayene raporu hazırlama hizmetleri de verilmektedir.
Topraklama Ölçümü Hangi Periyotlarda Yapılmalı?
Elektrik üretim ve dağıtım tesislerinin 2 yılda bir, enerji dağıtım hatlarının 5 yılda bir ölçüm yapılması gerekir.
Sanayi tesislerinde topraklamalara bağlı dirençlerin ölçümü yılda bir, diğer muayene ve kontroller 2 yılda bir yapılır.
Ayrıca parlayıcı ve tehlikeli maddelerle çalışılan iş yerleri ve ıslak alanlarda çalışılan iş yerlerindeki topraklama tesis muayene ve denetleme periyodu 1 yılı aşmamalıdır.
Bir önceki yazımız olan Gebze Elektrik Danışmanlık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İçindekiler