Sakarya Reaktif Ceza Oranları
Sakarya Reaktif Ceza Oranları
Enerji piyasası tarafından ev ve iş yerlerine belirli oranlarda ceza bedelleri uygulanmaktadır. Enerji akım sınırını geçen tesislerde çekilen enerji miktarınca reaktif ceza yazılmaktadır. Bununla beraber bağlantı gücü 9 KVA geçen ve sayaç takılmamış tesislere %90 oranında reaktif ceza yazılır. Sakarya reaktif ceza oranları nedir? Nasıl hesaplanır?
Reaktif Ceza nedir?
Alternatif akım ile beslenen bir elektrik sistemi, iç özelliklerine göre akım çeker. 10 KVA elektrikli bir ısıtma cihazının beslendiği akım, yüksek gerilimin artması ile eş zamanlı olarak artar. Yük rezistif olduğu için sistemden çekilen akım ve gerilim aynı fazda olmaktadır. Fakat elektrikli motor alternatif akıma bağlanırsa, akım gerilime nispeten daha yavaş yükselecektir. Yani akım ve gerilim aynı fazda olmayacaktır. Bu durumda kullanılan enerji elektrik saati ile doğru kaydedilmeyecektir. Şebekeden endüktif veya kapasitif güç kullanan yerlerden dağıtım şirketi tarafından reaktif güç bedeli talep edilir. Bu bedel reaktif ceza olarak nitelendirilir. Sakarya reaktif ceza oranları, enerji piyasası yönetmeliği doğrultusunda hesaplanır.
Reaktif Güç Ceza Oranları
Genellikle abone sözleşme kapsamına uygun sayaç taktıran, ev, villa, mesken gibi yerlere reaktif ceza uygulanmaz. Akım gücü 9 KVA üzeri olan işletmelerde elektrik sayacı ve reaktif ölçer kombi kullanımı zorunludur. Bağlantı gücü 9 KVA-29,9 KVA olan işletmelerde, %20’lik kapasitif sınır ve %33’lük reaktif sınırın aşılması halinde ceza bedeli faturaya yansır. Kapasitif enerji sağlanan tesislerde, bağlantı gücü 50 KVA üzerine çıkması ve çekilen aktif gücün %20’yi geçmesi, endüktif gücün %15’i geçmesi durumunda cezai işlem uygulanmaktadır.
Reaktif Ceza Ödememek İçin Ne Yapmalı?
Elektrik faturalarında genellikle endektif ve kapasitif alanları boştur. Fatura bedelleri yüksek geldiğinde bu kısımlar takip edilmeli ve herhangi bir bedel yansıması olup olmadığına bakılmalıdır. Kompanzasyon arızalanmasından kaynaklı sorunlar olabilir. Sakarya reaktif ceza oranları tesislerdeki kompanzasyon pano bakımlarının ihmal edilmesinden ve kompanzasyon panosunun gelişen tesise göre küçük kalmasından dolayı yükselebilir. Bunun için kompanzasyon panosunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca reaktif güç rölesi sürekli kontrol edilmeli ve gerektiği durumlarda hemen onarımı yapılmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Kocaeli Elektrik Danışmanlık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İçindekiler