Elektrik sistemleri dahilinde oldukça fazla karşılaşılan terimlerden bir tanesi Parafudr’dur. Bu sebeple birçok kişi tarafından Parafudr nedir ne işe yarar gibi sorular akla gelmektedir. Kısa tanımı ile Parafudr yüksek gerilimin yer aldığı tesisleri alçak gerilime karşı koruyan sistemler bütünü olarak tanımlanabilir. Yüksek gerilime bağlı olan sistemlerde ve cihazlarda meydana gelebilecek olan arıza ve hasarlara karşı Parafudr’ların kullanıldığı bilinmektedir. Parafudr fiyat listesi ise kullanılacak alanın büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir.

Parafudr Nedir? Ne İşe Yarar?

Parafudrun Yapısı

Yapısı gereği yalıtkan bir madde olan Parafudr, yüksek akım ile karşılaştığı zaman iletken konumuna girer. Yüksek akımın toprağa iletilebilmesi ve toprağın bu akımı sönümleyebilmesi için gerekli iletkenliği sağlayan Parafudr yüksek gerilimden zarar görülmesinin de önüne geçmiş olur. Parafudr fiyat bakımından da yüksek kalite ve düşük fiyat garantisi ile elektriksel sistemlerde kullanılabilecek olan bir üründür. Yüksek gerilimden aldığı iletkenlik ve toprağa bağlanmış olan Parafudr’un yapısındaki direnç sayesinde dirence seri bağlantı yapılan kıvılcım söndürme eklatöründen oluşturulmuş bir Parafudr çalışma prensibi mevcuttur.

Parafudr Nedir? Ne İşe Yarar?

Parafudr Çalışma Prensibi

Parafudr olarak bilinen ürünün içerisinde çinko oksitten yapılmış olan varistör bulunur. Çinko oksit parçalarının aşırı şekilde yüklenme olmadığı zamanlarda rezistans görevi görmesi ve akımı geçirmemesi yüksek gerilim ile karşılaşıldığı zaman Parafudr’un iletken hale gelmesine yardımcı olur. Parafudr çalışma prensibi yıldırım gibi büyük etkenli yüksek gerilimin oluştuğu durumlarda çinko oksit parçacıklarının birleşerek akımın toprağa deşarj edilmesi şeklindedir. Parafudr içerisinde yer alan çinko oksitlerin rezistans değeri, yüksek akımın kendi şiddeti ile ters orantılı olarak işlev gösterir.

Parafudr Nedir? Ne İşe Yarar?

Parafudr Seçimi

Devre özelliklerine bakılarak seçilmiş olan bir Parafudr’dan uzun süreli yarar sağlayabilmek mümkündür. Darbe anma, gerilim değeri ve kısa devre akımlarına göre Parafudr seçimi yapılabilmektedir. Satışı yapılan Parafudr’ların akım değeri ve gerilim değerleri etiket üzerinde belirtilerek satılır. Anma geriliminin etiket değerini üzerinde olmamasına dikkat edilmelidir. Hat ucu ile toprak ucu arasındaki gerilim değerinin bilinmesi halinde uzun süreli yarar sağlanabilecek olan ve iletkenlik yapısı ile yalıtkanlık yapısının bir arada bulunduğu Parafudr alımı mevcut olur. Parafudr ne işe yarar sorusuna cevaben uzun yıllar kullanımda pek çok faydasını görebilmek mümkündür.

Parafudr Nedir? Ne İşe Yarar?

Parafudr Ne İşe Yarar?

Parafudr’lar yıldırım darbelerinden korunmak için B sınıfı olarak, iç aşırı gerilimine karşı korunmak için C sınıfı olarak ve bununla beraber hassas sistemlerin korunması için D sınıfı olarak tercih edilebilmektedir. Parafudr kullanımının yararları;

-Tali panolar

-Ana panolar

-Trafo girişleri

-CCTV, kamera, yangın alarm sistemleri

-LED aydınlatma sistemleri

-Otomasyon ve haberleşme hatları

Yenilenebilir enerji sistemleri içerisinde görülebilmektedir. Parafudr kullanımına ilişkin pek çok açıdan yarar sağlayabilecek olan alan bulunmakla birlikte en çok da güvenliğin sağlanması açısından bu sisteme ihtiyaç duyulur.

Parafudr Nedir? Ne İşe Yarar?

Paradufr Tipleri

Paradufr içerisinde üç farklı tip üzerinden seçim yapabilmek mümkün olur. Bunlardan ilki darbe anma akım değeri olmakla beraber yıldırımların sık olarak düştüğü bölgelerde bu Parafudr tipi tercih edilebilir. Bir diğeri kısa devre akımı olmakla birlikte bu Parafudr seçimi yapılırken kısa devre akımının kendisine en yakın olan kesicinin bir üst seviyesinde olmasına dikkat edilmelidir. Bir diğer Parafudr tipi ise gerilim değerine bağlıdır ve bu değerler sınıf sınıf ayrılmaktadır. B sınıfı sistem alçak gerilimden korunmak için, C sınıfı sistem alçak gerilim ile aşırı gerilim sınırlayıcısı olarak kullanılabilmek için, D sınıfı sistem ise elektronik cihazların korunması için kullanılan Parafudr seçeneklerindendir.

Bir önceki yazımız olan Paratoner Ne İşe Yarar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

İçindekiler

] }