Elektrik Pano Ölçümü
Elektrik Pano Ölçümü
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre tesislerde belirli periyotlarla elektrik pano ölçümü yapılması zorunlu kılınmıştır.
Pano Ölçümleri Neden Yapılır?
Tesislerde tüm elektriksel hatların ve elektronik cihazların ihtiyaç duyduğu enerjinin şebekeden alınıp sisteme dağıtıldığı noktalar elektrik panolarıdır. Panolarda bulunan ölçü aletleri, sayaçlar, güç ve kontrol röleleri, elektrik sigortaları, güç kontaktörleri, şalterler, kondansatörler, iletkenler ve güç rölesi gibi elemanların sağlıklı çalışıp çalışmadığı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Sistemin kontrollü ve güvenli çalışması için elektrik pano ölçümü yapılması zorunluluktur. Başta yangın ve patlama gibi riskleri önlemek ve sistemden enerji alan cihazların zarar görmesini engellemek temel amaçlardandır.
Nasıl Yapılır?
Elektrik pano ölçümü genellikle termagrafik olarak yapılmaktadır. Termal kameralarla yapılan ölçümler sonucu raporlama düzenlenir. Pano devrelerinde aşırı ısınma olup olmadığı veya arızalı parçaların tespitinde güvenli sonuçlar verir. Periyodik olarak yapılması ve aksatılmaması gereklidir. Bu şekilde panoların gerekli bakımları yapılır ve ömrünün uzun olması sağlanır.
Ölçüm ve Muayenedeki Unsurlar
Elektrik pano ölçümü ve muayene işlemlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:
- Panonun fiziksel durumu, paslı veya hasarlı olup olmadığına bakılır.
- Yalıtım özelliklerinin bozulup bozulmadığı test edilir.
- Koruyucu devrede etkinlik hareketi izlenir.
- Mekanik işlevselliğin durumu incelenir.
- Kısa devrelere dayanıklı olup olmadığı kontrol edilir.
- Isınma artışı ölçülür.
Pano Ölçüm Raporları
Ölçümler, akredite edilmiş firmaların uzman mühendisleri tarafından yapılmalı, sonuçlar mevzuata uygun olarak raporlanmalıdır. Rapor geçerlilik süreleri bir yıldır ancak ihtiyaç duyuldukça bir yıl içerisinde yeniden ölçümler yapılabilir. Tüm elektrik tesisatının ve ekipmanlarının kontrolü yaptırılmalıdır.
Ölçüm Yapılması Gereken Pano Çeşitleri Nelerdir?
- Elektrik panosunda topraklama ölçümü,
- Alçak gerilim panosunda topraklama ölçümü,
- Ana dağıtım panosunda topraklama ölçümü,
- Kompanzasyon panosunda topraklama ölçümü,
- AG panoda topraklama ölçümü,
- OG panoda topraklama ölçümü,
- Orta gerilim panosunda topraklama ölçümü,
- Kumanda panosunda topraklama ölçümü,
Görüldüğü gibi sadece büyük işletme tesislerinin elektrik panolarında değil, apartmanlardan evlere dağıtılan elektrik akımından sorumlu daha dar alanlı elektrik panolarının da düzenli olarak kontrol ve ölçümlerinin yapılması önemlidir. Özellikle kablo tesisatlarının kontrol ve bakımı hayati önem taşımaktadır.
Bir önceki yazımız olan Abb Kompanzasyon Kontaktörü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İçindekiler